woensdag 15 februari 2012

Alpecin, dope voor je haren?

Gisteren las ik het bericht dat voormalig profwielrenner Jan Ullrich het haargroeimiddel Alpecin gaat promoten. Dit 'triggerde' mij om eens nader naar dit produkt te kijken.

Alpecin was ik al eens eerder tegengekomen, maar toen besteedde ik er nog geen aandacht aan omdat het in Nederland nog niet verkrijgbaar was. Inmiddels heb ik begrepen dat je het in Nederland ook kan krijgen. 'Doping voor je haar' is de slagzin van het Duitse Alpecin. Met Ullrich hebben ze in ieder geval een expert op dat gebied binnen gehaald.



Alpecin heeft diverse haargroei bevorderende shampoo's en een lotion. Het voert op dit moment te ver om al deze produkten te bespreken. Eén produkt wil ik er wel uitlichten en dat is de Caffeïne Shampoo.


Caffeïne Shampoo
Het effect van caffeïne op haargroei is een punt van discussie. Vanuit diverse bronnen wordt juist gezegd dat het (drinken van teveel) caffeïne ongunstig voor je haargroei is. Terwijl juist vanuit een andere hoek het topisch gebruik van caffeïne haargroei bevordert.

Aan de ene kant verhoogt caffeïne het cortisol-gehalte en aan de andere kant maakt caffeïne de haarwortels minder gevoelig voor het DHT-effect. Laten we het er voorlopig op houden dat het gebruik van caffeïne in een shampoo of lotion, positief kan werken tegen haaruitval.

Nadeel van een shampoo is dat je het middel er snel weer uit wast. Alpecin geeft aan dat het middel snel de haar-schachten binnendringt en naar de follikels wordt getransporteerd.

De caffeïne shampoo kost ruim 7 Euro en is bij diverse webshops verkrijgbaar. Ik denk dat het de moeite loont om het eens een tijdje te proberen. In aanvulling op bijvoorbeeld Minoxidil.

 Zie ook onderstaand promotiefilmpje:

zaterdag 4 februari 2012

Minoxidil lotion

Minoxidil is één van de oudste haargroeimiddelen. Het is al sinds 1980 op de markt. Het is bovendien één van de producten waarvan bewezen is dat het werkt. Aangegeven wordt dat het effectief is bij 1/3 van de gebruikers, waartoe ik mezelf kan rekenen ;-)

Oorspronkelijk was het bedoeld als middel tegen hoge bloeddruk. Minoxidil wordt als lotion gebruikt. Voordeel is dat het geen effect heeft op de hormoonhuishouding, zoals bv. Finasteride dat wel heeft. Minoxidil dient als lotion op regelmatige basis in de hoofdhuid te worden in gemasseerd.



Ervaringen
Verwacht er niet een volle haardos van. Maar ikzelf hebt gemerkt dat het vooral herstellend werkt op haargroei dat achteruit gaat. Vooral bovenop de schedel.

Bekende productnamen zijn Regaine en Rogaine. Daarnaast is het verkrijgbaar als merkloze lotion. Het is verkrijgbaar, zonder recept, in de sterktes 2% of 5%. De 5%-versie geeft meer bijwerkingen zoals acne en hoofdpijn. Overigens heb ik zelf geen bijwerkingen van Minoxidil ervaren.

Minoxidil wordt vaak gebruikt in combinatie met andere haargroeimiddelen.


Bestellen
Minoxidil kun je bij diverse webshops bestellen. Goed bekend staande webshops als Drogisterij.net en De Online Drogist hebben het onder de naam Fagron Minoxidil lotion in hun assortiment. Prijzen liggen tussen de € 30,- en € 45,-.